31. svibnja 2007.

Počinje realizacija najvećeg infrastrukturnog ulaganja u Rogoznici

{highslide type=”img” url=”253143_img_4225.jpg” alt=”” width=100 captionText=”}{/highslide}

Rogoznica, 31. svibnja 2007. – Župan šibensko-kninski Goran Pauk, načelnica općine Rogoznica Sandra Jakelić te direktor tvrtke Hrvatske vode Jadranski Projekt Dinko Polić obilježili su u četvrtak u Domu Matice Hrvatske u Rogoznici početak realizacije dva ugovora o izgradnji za sustav odvodnje otpadnih voda za općinu Rogoznicu.

Sustav odvodnje u Rogoznici realizira se kroz dva ugovora ukupne vrijednosti 15 milijuna kuna. Naselje Rogoznica spojit će se na već izgrađeni uređaj i podmorski ispust čime će do kraja biti riješeno jedno od najtežih pitanja lokalne komunalne infrastrukture, tj. prikupljanje, evakuacija, obrada i dispozicija otpadnih voda.

«Zadovoljan sam što je u općini Rogoznica došlo do realizacije ovih ugovora, čime se nastavlja pohvalni niz gradova i općina naše županije u kojima je riješeno pitanje odvodnje otpadnih voda.» izjavio je župan šibensko-kninski Goran Pauk. Također je dodao kako je županija kao cjelina vrlo blizu konačnog rješenja ovog problema te stoga ovakav i slični projekti imaju apsolutnu podršku.

Usvojeno je rješenje sustava odvodnje s uređajem za pročišćavanje otpadnih voda na poluotoku Gradina te ispuštanje voda u akvatorij zapadno od poluotoka Gradina. Za potrebe dovođenja otpadnih voda do lokacije uređaja potrebno je 8 crpnih stanica te približno 9.500 metara gravitacijskih i 1.150 metara tlačnih glavnih kolektora. Potreban uređaj je kapaciteta 9.000 ekvivalent stanovnika i odgovarajućeg stupnja pročišćavanja. Podmorski ispust je dužine 1.000 metara (podmorski dio) i 200 metara (kopneni dio). Posao je pripao domaćem građevinskom konzorciju, čiji je vodeći partner zagrebačka tvrtka ZM-INŽENJERING.

«Kao izrazito turističko mjesto Rogoznica ne bi mogla dalje razvijati svoje turističke potencijale bez ovakvih ulaganja u infrastrukturu, pa se nadam da će ovaj komunalni projekt potaknuti i druge buduće slične investicije.» izjavila je načelnica općine Rogoznica Sandra Jakelić te dodala kako je do početka rujna proglašena zabrana komunalnih radova području Rogoznice. Stoga će ljetni period biti iskorišten za izradu izvedbenog projekta i druge prateće projektne dokumentacije. Također će se provesti priprema i narudžba gore navedene opreme kako bi radovi nesmetano mogli početi 1. rujna 2007. godine.

Sustav odvodnje otpadnih voda Rogoznica provodi se u sklopu «Jadranskog projekta» koji su pokrenule Hrvatske vode uz potporu Vlade RH. U realizaciju ovog desetogodišnjeg projekta uključena je i Svjetska banka, a ukupno procijenjeni troškovi realizacije projekta iznose oko 280 milijuna eura.

Za dodatne informacije molimo Vas da se obratite Vesni Grizelj Šimić, voditeljici Jadranskog projekta za VGO Split na telefon 021/ 309 455 ili mailom na: vgrizelj@voda.hr