24. studenoga 2022.

Hrvatski internetski portal „Emajstor magazin“ o Rogoznici

U potrazi ste za mirnim i toplim mjestom gdje možete uživati sa svojom obitelji ili prijateljima na prekrasnim plažama, ali i u obilasku kulturno-povijesnih znamenitosti mjesta? Želite li osjetiti autentični šarm malog mediteranskog mjesta? U tom slučaju vam predlažemo da posjetite Rogoznicu, prestižno nautičko središte Mediterana i jednu od najljepših i najsigurnijih luka na Jadranu.

Tekst: Tanja Prolić

Općina Rogoznica nalazi se u sjevernoj Dalmaciji, na krajnjem jugoistočnom dijelu Šibensko-kninske županije, na samoj granici sa Splitsko-dalmatinskom županijom. Stara jezgra grada smještena je na otočiću Kopari, koji je umjetnim putem spojen s kopnom. Mjesto je u velikoj mjeri prekriveno šumom, dok autentični duh malog mediteranskog mjesta dočaravaju stare kamene kuće, koje su se održale sve do danas i dominiraju starom jezgrom grada.

Rogoznica se proteže uzduž 50 kilometara duge obale, kojom se smjenjuju brojne pješčane i stjenovite plaže i osamljena kupališta u malim skrivenim uvalama. Jedna od najljepših plaža je šljunčana plaža Šepurin. Plaža je nagrađena i Plavom zastavom zbog čistoće mora i uređenosti. Ovaj pitomi kraj s blagom mediteranskom klimom ima prosječno oko 2600 sunčanih sati.

Povijest Općine Rogoznica seže u daleku prošlost. Blaga klima i dobar geografski položaj stvorili su odlične uvjete za naseljavanje još u antičkom razdoblju. Postoje brojni dokazi o prisutnosti čovjeka na ovim prostorima još u antičkoj i kasnoj antici: ulomci keramičkih posuda, amfora, krovnog crijepa, nadgrobnih spomenika, dijelova kamenih sarkofaga, novac.

Nastavak članka možete pročitati na poveznici.